Tramer Kaydı nedir? Tramer Kaydı Sorgulama

Tramer Kaydı nedir? Tramer Kaydı Sorgulama

Tramer Kaydı nedir? 

Araç sahibi olmak isteyen, halihazırda araç sahibi olanların veya araç kiralamak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında aracın sigorta ve geçmiş kaza bilgileri gelmektedir. Bu blog yazımızda Tramer Kaydı nedir? ve Tramer Kaydı nasıl sorgulanır? gibi temel soruların cevapları hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Tramer’in açılımı Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumu’dur. Kısacası tüm sigorta ve kaza bilgilerinin toplandığı bir platformdur. Araç için Tramer sorgulama işlemi gerçekleştirerek herhangi bir aracın sigorta bilgilerini, kaza geçmişini ve herhangi bir ağır hasar alıp almadığını kolaylıkla takip edebilirsiniz. Ekstrada olarak Tramer kaydı ile aracın değişen parça gibi detaylı bilgilerini de öğrenebilirsiniz.

Tramer Kaydı Sorgulaması nereden yapılır?

Sigorta Bilgi Merkezinin sbm.org.tr sitesinden sorgulama yapabilir, online olarak aracın bilgilerine ulaşabilirsiniz. Buradan araç hasar kaydı, kaza tutanakları ve parça değişimi gibi en çok merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer durum sorgulamaların yapılabilmesi için E-Devlet giriş bilgilerinizin aktif edilmiş olması gerekmektedir.

Tramer sorgusunda erişilen bilgiler nelerdir?

Tramer üzerinden iki ana sorgulama yapılabilir. Aracın trafik sigortası ile ilgili durumlar ve kasko, kaza, parça vb. gibi durumlar. Bunları detaylandırmak gerekirse, Tramer üzerinden;
  • Kasko bilgileri
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Plaka değişim bilgileri
  • Araç hasar kaydı
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Kaza tutanakları
  • Aracın tescilli olduğu iller
  • Marka ve model bilgileri
  • Kasko bilgileri
  • Araca dair detaylı bilgiler
  • Aracın kullanım süresi
  • Araç türünde yapılan değişikliklerin listesi
  • Araç trafik poliçesi
  • Aracın son sahibi
  • Araçta parça değişimi
  • Mağdur bilgisi

Tramer SMS ile Sorgulama

Tramer üzerinden bazı kayıtların ve belgelerin sorgulamasını yapabilirsiniz. 5664 SMS sorgulama hizmeti ücretlidir. Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 46,00 TL’ dir. Bunlar sırasıyla; Plaka ile Hasar Geçmişi Sorgulama, Plaka ile Kazada Değişen Parçaları Sorgulama, Plaka ile Araç Detay Bilgisi Sorgulama, Şasi Numarası ile Değişen Parçaları Sorgulama, Şasi No ile Araç Detay Bilgisi Sorgulama vb. sorgulamalar yapılabilmektedir.


Plaka ile Hasar Geçmişi Sorgulama

Kontrol etmek istediğiniz aracın plakasını yazın, 5664’e SMS olarak gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelecektir.

Örnek: (Araç Plakası) 5664’e SMS gönder.

Şasi Numarası ile Araç Detay Bilgisi Sorgulama


Kontrol etmek istediğiniz araç için, DETAY yazıp boşluk bırakarak S yazıp boşluk bırakarak Şasi numarasını yazın, 5664’e gönderin.

Örnek: DETAY S ABC987DEF12345 5664’e SMS gönderin.

Burada unutulmaması gereken şey bu SMS gönderimleri ücretlidir. Daha fazla bilgi için https://www.sbm.org.tr/tr/sayfa/sms-sorgulamalari-7

TRAMER Eksper sonucu kaç günde belli olur?

Genellikle sisteme bilgi girişi yapıldıktan (Eksper Raporu) 1-3 iş günü arasında raporunuzu alabilirsiniz.

Tramer ücretsiz mi?

Kendi üzerinize olan araçları E-Devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde sorgulayabilirsiniz. Diğer araçları sbm.org.tr üzerinden cüzzi bir ücret karşılığı sorgulayabilirsiniz.

Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı arasındaki farklar nelerdir?


Tramer kaydı ile hasar kaydı arasında temel bazı farklar vardır. Bunlar sırasıyla şunlardır; Tramer Kaydı çok daha toplu ve genel bilgileri içerir. Araç hakkında pek çok bilgi bulunduran Tramer raporu hasar kaydını da kapsar. Hasar Kaydı sadece aracın geçirdiği kazalarda gelen hasarları göstermeye yarar.

Tramer Kayıtlı Araç neden önemlidir?

Bir aracın Tramer kaydının bulunması, bu aracın Trafik Sigortaları Birliği Merkezi veri tabanına dâhil edildiği anlamına gelir. Bu işlemi gerçekleştirmenin yolu da aracın sigorta ettirilmesi ve veri tabanına işlenmesidir. Araç alım satım işleriyle uğraşan pek çok kişi Tramer kaydı kontrolünü yapar ve kaydı bulunmayan araçlar genellikle şüpheli bulunur.
İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon