Araç Gösterge Paneli nedir?

Araç Gösterge Paneli nedir?

İster uzun yola ister kısa bir yolculuğa çıkılsın şöför ve yolcuların konforlu ve güvenli bir yolculuk geçirmesi trafik ve insan sağlığı için çok önemlidir. Aracın birçok parçasının sağlamlığı ve sorunsuz çalışması bu durumun vazgeçilmez bir parçasıdır. Araba gösterge paneli aracın anlık durumunu size bildiren çok önemli bir parçadır. Gösterge paneli bir anlamda araba sürücüsünün arabanın anlık durumunu takip ettiği paneldir.

Gösterge panelinde birçok işaret bulunmaktadır. Bu işaretlerin çeşitli uyarılarda bulunması önemli bir arızanın veya durumun gerçekleşmiş olabileceğini gösteren ilk işarettir. Bazı işaretlerin konumları araçtan araca değişebilse bile Gösterge panelinde bulunan semboller ve uyarı ışıkları her araçta çoğunlukla standarttır. Araç tipinin (normal, ticari, TIR gibi) farklılığı işaret sayısını ve çeşitliliğini değiştirebilmektedir.

Tüm araçlarda kontak açılınca araba çalışmadan hemen önce bu semboller yanıp sönecek ve bir renk belirtecektir. Yine bu renkler araç kullanılırken değişebilmektedir.

Özellikle uyarı ışıklarının renkleri sorunların derecesini göstermektedir. Bunlar sırasıyla Yeşil, Sarı ve Kırmızıdır.

Yeşil Renk: İşaretin temsil ettiğin parça, sistem veya durumun çalışıyor ve sorunsuz olduğunu gösterir. (Sorunsuz)

Sarı Renk: İşaretin temsil ettiğin parça, sistem veya durumun sorun çıkarabileceği ve en kısa sürede kontrol edilmesinin gerekliliğini bildirir. (İkaz)

Kırmızı Renk: İşaret temsil ettiği parça, sistem veya durumun ciddi bir sorun meydana geldiği ve en kısa sürede araç kullanımının durdurulması gerektiğini bildirir. (Acil)

Yeşil renk her sürücünün görmek isteyeceği renktir. Sarı renk durumunda yolculuk devam edebilir fakat en kısa sürede aracın ilgili kısmının kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirtir. Kırmızı renk gören bir sürücü olabildiğince hızlıca araç kullanımına son vermeli ve acil destek istemelidir.

Gösterge Panelindeki Önemli İşaretler

Araç Gösterge Paneli

Motor Arızası Işığı

Motor Arızası İkaz Işığı motorda oluşabilecek birçok problem sonrası yanabilmektedir. Eğer sürekli sarı renk uyarı veriyorsa kesinlikle en kısa zamanda yetkili servise veya tamire götürülmesi gerekmektedir. Kırmızı ikiz ışığı yanıyorsa fark edildiği gibi araç güvenli bir alana çekilir ve acil yardım çağırılması gerekmektedir aksi taktirde motor yanması gibi korkunç sorunları olabilmektedir.

Motor Yağı Basıncı Işığı

Motor Yağı Basıncı Işığı motorun yağ seviyesini gösterir. Sarı uyarı yanıyorsa motor yağı azalmış kritik seviyelere doğru inmiş demektir. Bu durumda hızlıca motor yağı yenilenmeli veya üstüne ilave edilmelidir. Eğer kırmızı gösterge yanıyorsa motor yağı bitmiş veya bitmek üzere demektir. Araba acil bir şekilde güvenli alana çekilmeli ve motor yağ takvisyesi yapılmalıdır aksi taktirde motor yanacaktır.

Akü Şarj İkaz Işığı

Araç kontağı açıldığında veya araç hareket halindeyken yanan akü sarj ikaz ışığı, aracın aküsünün de bir sorun olabileceği veya bitmek üzere olduğunu gösterir. Aküde en sık rastlanan sorun sarj dinamosu bozukluğu veya dinamo kömürünü bitmesi sorunudur. Bir diğer sorun aracın elektrik harcayan bir parçasının açık kalması sonucu akünün bitmesidir.

Hararet Uyarısı

Hararet Uyarı motor suyunun sıcaklığın ölçmektedir. Motor suyu motoru yeterince soğutmadığı zaman motor aşırı ısınabilir. Aracınızın suyunu kontrol etmezseniz radyatörünüzü aşırı ısınma yapar ve araç hararet yapar.

Fren İkaz Işığı

Fren İkaz Işığı araç çalıştığı zaman yanıyorsa muhtemelen el frenin çekili olduğunu gösterir. El frenin durumunu fren ikaz lambasından öğrenebilirsiniz. El freni inmişken sönmeyip sürekşi olarak yanmaya devam ediyorsa fresn sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelir. Muhtemelen fren hidrolik siteminde veya elektrik sisteminde bir sıkıntı vardır. Araç güvenli bir alana alınıp acil yardım çağrılması gerekmektedir. Aksi taktirde aracın frenleri tutmayacaktır.

 

Caraj Rental bünyesinde bulunan araçların haftalık, aylık ve yıllık bakımları yapılmaktadır. Yıllık muayeneleri titizlikle kontrol edilmekte ve belgelenmektedir. Ayrıca birçok duruma karşı araçlarımız hem zorunlu hem opsiyonel sigortalama seçenekleri bulunmaktadır. Siz de Caraj ile Araç Kiralama fırsatını kaçırmayın!

 

İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon