Plaka Değişimi nasıl yapılır? 2023 Plaka Değişim Ücreti

Plaka Değişimi nasıl yapılır? 2023 Plaka Değişim Ücreti

Plaka Nasıl Değiştirilir? 2023 Plaka Yenileme Ücreti

Yasalar gereği trafiğe çıkan tüm araçların plakası olmak zorundadır. İstenmeyen durumlar sonucunda araç plakasının yenilenmesi veya değiştirilmesi gerekebilmektedir. Ayrıca araç satın alımı sonrası eski plaka tekrardan kullanılmak istenebilir. Bu ve benzeri işlemi gerçekleştirebilmek için bazı şartlar ve ücret gerekmektedir.

Araç Plakası Nedir?

Araç Plakası, yasaların belirlediği araçları diğerleri ayırmak için yasal merciler tarafından tanımlanan kod bütünüdür. Araç plakası numara ve harflerden oluşmaktadır ve ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Ülkemizin kanunlarına göre genellikle 30 km üstünde hareket eden çoğu aracın plaka takması ve plakanın gözükmesi zorunludur.

Bir araç alındığı zaman bir anlamda aracın kimliği olan plakasının da alınması gerekmektedir. Plaka alımı çok pahalı olmayan bir işlemdir. Bu işlem için gerekli olan belgelerin temin edilmesi ve başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerekli olan ücret yatırıldıktan sonra kısa süre içerisinde plakanızı alabilirsiniz.

Araç Plakası Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde özel araç plaka, resmi araç plaka, emniyet araçları plakası, diplomatik araç plakası vb. birçok plaka çeşitti bulunmaktadır. Kullanım alanlarına göre farklı çeşitlerde plakalar var. Bunlardan bizi ilgilendiren plaka özel araç plakasıdır. Özel Araç Plakası: Şahıs ve kişi kullanımına ait olan trafiğin çoğunluğunu oluşturan araçların kullandığı plakadır. Beyaz zemin üzerine siyah yazılmış 8 karakterden oluşmaktadır. Plakanın sol tarafında mavi zemine TR yazısı mevcuttur.

İlk iki karakter sayı ile başlar ve her sayı bir şehrin özel kodudur. Sonrasında iki veya üç harften oluşan ikinci bölüm gelir. Toplam sekiz karakter olacak şekilde son bölümde üç sayı veya dört sayı gelmektedir.

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır? Plaka Yenileme Ücreti 2023

Plaka yenileme, okunmayan, zarar görmüş ve/veya yıpranmış plakaların yenilenmesi işlemidir. Eğer plakanızın yenilenmesi gerekiyorsa ve bu işlem yapılmazsa cezai durum oluşabilmektedir.

2023 yılı itibari ile plaka yenileme ücreti 56₺, Plaka basım ücret 115₺ olarak belirlenmiştir.

Plaka Değişimi Neden Nasıl Yapılır?

Plaka değişimi; ikinci el bir araç aldığınızda ya da farklı bir şehre taşındığınız zaman oluşan bilgi değişikliği sebebiyle yapılır. Plaka yenileme hem ücret bakımından hem istenilen belge bakımından biraz daha zor bir işlemdir. Günümüzde plaka değişikliği için sunulan süre 30 gün olarak belirlenmiştir. Satış işlemi tamamlandıktan sonra 1 aylık sürede plakanızı mutlaka değiştirin.

Plaka Değişikliği İçin Gerekli Belge ve Evraklar

  • Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı (Yeni kimlik gerekmektedir.)

  • Noter satış belgesi ya da geçici tescil belgesinin aslı veya fotokopisi.

  • Aracın eski trafik belgeleri.

  • Aracın ruhsatı.

  • Değişecek plaka.

  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi.

  • Şoförler odasından alınan nail dosyası.

  • MTV borcunun ödendiğine dair evrak.

  • Plaka değişikliği yapılacak araç şirket aracıysa, ticari sicil gazetesi, oda kayıt sicil suretleri ve imza sirküleri.

Plaka Değişimi Nereden Yapılır?

Plaka değişimi Noterler aracılığı yapılmaktadır. Değişim için herhangi bir randevu işlemine gerek yoktur. Yukarıda bahsedilen belgeler ile notere gidilir ve gerekli başvuru yapılır. Değişim belgesi alındıktan sonra en yakında bulunan Şoförler Odasına gidilip fiziksel basım için başvuru yapılması gerekmektedir. Gün içinde plakanız tarafınıza teslim edilecektir.

Plaka Değişim Ücreti 2023

2023 yılı itibari plaka değişim ücreti toplam 211₺ olarak belirlenmiştir. Bu ücretin 115₺'si plaka basım ücreti, kalan 56₺'sı plaka yenileme ücretidir. Ayrıca fiziksel basım için Şoförler Odası'nda 50₺ civarında bir ekstra ödeme yapılmaktadır. Bu ücretler yıldan yıla kanunlar çerçevesinde belirlenmektedir.

Plaka Değişimi Neden Yapılır?

Plaka değişimi zorunlu bir işlem değildir. Eğer yeni bir araç alınıp eski aracın plakası devredilmek istendiği durum gibi durumlarda plaka değişimi gerekmektedir. Ayrıca yeni bir şehre taşındığı durumlarda, herhangi bir çalıntı ve kaza yaşamanız durumda ikametgah problemi yaşanmaması için plaka değişimi yapılabilir.



Whatsapp Telefon