Araç Kiralama Gider Kısıtlaması nedir?

Araç Kiralama Gider Kısıtlaması nedir?
Gider kısıtlaması her işletme ortak bir olguyu ifade eder.  İşletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının, devlet tarafından belirlenen kısmının gider yazılmamasını öngörüyor. Birçok farklı iş koluna dahil işletme bu gider kısıtlamasını dahildir. Bu kısıtlama oranı Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete üzerinden kanun olarak yayınlanır.

Araç Kiralama nedir?

Araç Kiralama, şartları sağlayan insanların belirli bir ücret karşılığı bir otomobilin kullanım haklarını bir süreliğine alması anlamına gelir. Bireysel olarak kiralamalar yanında şirket ihtiyaçları içinde araç kiralamaları sıklıkla yapılmaktadır. Araç kiralamanın birçok avantajı dolayısıyla özellikle maliyetlerin artığı günümüzde araç kiralama özel şirketler için günden güne önemini artırıyor. Kuruluşlar için araç kiralamalarını gider olarak göstermek ve vergi indiriminden yararlanmak kritik önem taşıyor.

Araç Kiralamaları Gider Olarak Gösterilebilir mi?

Günümüzde araç kiralamayı gider göstermek kanunlar çerçevesinde mümkündür. Şirketler aracı ve/veya araçları, kiralayabilir veya firma üzerine demirbaş olarak kayıt ettirebilir. Her iki durumda da aracın araca dair masrafların büyük bir kısmını devletin belirlediği kurallar çerçevesinde gider olarak göstermek mümkündür.

Araç Kiralama Gider Kısıtlaması nedir?

Kısacası araç kiralama gider kısıtlaması, kiraladığınız aracı gider olarak faturalandırmak için devlet tarafından belirlenen bir fiyat limit uygulamasıdır.Fiyat limiti her sene değişkenlik göstermektedir ve bu fiyat limiti vergi oranına göre belirlenmektedir. Bu oranını bir taban fiyatı bulunur ve yine devlet tarafından belirlenir. Araç kiralama gider kısıtlamasını hesaplayabilmek için gerekli olan bazı şeyler vardır. Bunlar sırasıyla şöyledir;
  • Kiralık Aracın Günlük Ücreti: Ne kadar kiralama yapılırsa yapılsın hesaplamalar günlük ücret üzerinden hesaplanır.
  • Ötv ve Kdv Tutarı: Her araç türüne göre değişebilir.
  • Taşıt Gideri Sınırı: Binek otomobillerin giderlerinin vergi matrahı tespit edilirken indirim olarak dikkate alınmasında kanuni sınırlamalar bütünüdür.
  • Amortisman Olarak İndirim Konusu Yapılacak  Tutar Sınırı (TL)- (KDV & ÖTV Dahil Değildir): Yine devlet tarafından belirlenen bir tutar sınırı mevcuttur.
  • Binek Otomobilin İkinci El Olarak İktisap Edildiği Hallerde Amortisman Baz Sınırı: Bu oranda devlet tarafından belirlenir.
Bu 5 maddeye eşliğinde yıllık güncel vergi oranları baz alınarak gider kısıtlaması hesaplamaları yapılmaktadır.  

Araç Kiralama Gider Kısıtlaması maksimum sınırı ne kadardır?

Araç kiralama gider kısıtlaması 2023 yılı için aylık kira bedelinin maksimum 17.000 ₺ kadarlık kısmını gider olarak faturalandırmaya izin vermektedir. ÖTV  (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV (Katma Değer Vergisi)  tutarı da dahil olmak üzere maksium 950.000 ₺ kadarlık kısmı gider olarak faturalandırılabilmektedir. Binek otomobiller için bu tutar geçerlidir. Motorsiklet, Minibüs gibi kiralık araç modellerindeki tutar değişiklikleri için aracın yaşı ve sigorta masrafı, kasko masrafı gibi tutarlarından KDV ve ÖTV dahil hesaplanmasıyla 10.000 Türk Lirasını bulabilmektedir.  

Araç Kiralama Gider Kısıtlaması Hesaplama Örneği

XYZ Şirketi,  2023 hesap döneminde kiralamış olduğu otomobil için aylık KDV hariç 20.000-TL, kiralama bedeli ödemektedir. KDV Tutarı 3.600 TL’dir. Aşağıdaki tabloda araç kiralama gider kısıtlamasının örnek olarak hesaplanmasını bulabilirsiniz.


Aylık KDV Hariç Kira Bedeli 20.000
Gider Yazılacak Tutar: 17.000
İndirim Konusu Yapılacak KDV (17.000*0,18): 3.060
KKEG Yazılacak Tutar (20.000 – 17.000): 3.000
İndirim Konusu Yapılamayacak KDV (3.000 * 0,18): 540

Not: Bu oranlar örnek için verilmiştir. Araç ve diğer değişkenler yüzünden değişebilir. En güncel bilgi için muhasebe sorumlunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.
 

Caraj ile Araç Kiralamanın Avantajları

Caraj ile siz de kolay şekilde bütçenize uygun aracı bulabilir ve kiralayabilirsiniz. Üç merkezi noktada bulunan ofislerimiz ve web sitemiz üzerinden istediğini aracı revize ederek siz de ayrıcalıklı araç kiralamanın keyfini çıkarabilirsiniz!

Çakır Grup garantisi ile Caraj; İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul Sultanbeyli ve Rize - Artvin Havalimanında bulunan 100'den fazla her bütçeye uygun ekonomi, orta segment ve üst segment araçlarıyla sizleri bekliyor. Şuan İstanbul ve Rize için aktif olarak hizmet veren Caraj, araç kiralama kolaylığı, araç sektöründe deneyimi ve müşteri odaklı yapısıyla diğer rakiplerinden ayrılıyor. Yatırımlarına devam eden Caraj yakın zaman da Ankara, İzmir ve Trabzon'da hizmet verme hedefiyle yoluna devam ediyor.
İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon